مدتی است که نام ماهواره استارلینک بر سر زبان ها افتاده و کاربران می خواهند آن را تجربه کنند. اینترنت ماهواره ای استارلینک سرویس اینترنتی است مه ایلان ماسک قصد دارد آن را تا جای ممکن در اختیار تمام جمعیت جهان قرار دهد. این پروژه که توسط شرکت Space X در حال اجراست در پایان سال با سرمایه گذاری عظیمی با مبلغ 885/5 میلیون دلار از سوی کمیسیون فدرال تجارت آمریکا آغاز شد و روند رو به پیشرفت آن در سال 2021 سرعت گرفت.
درباره اینترنت ماهواره ای استارلینک بیشتر بدانیم
اینترنت ماهواره ای یک اتصال بی سیم است که شامل سه بشقاب ماهواره ای است: یکی در مرکز ارائه دهندگان خدمات اینترنتی یکی در فضا و دیگری دیگری در متصل به منزل استفاده کننده از خدمات. علاوه بر دیش ماهواره همچنین به یک مودم و کابل هایی نیاز است که به دیش مودم استفاده کننده برسدو هنگامی که همه چیز وصل شد ISp سیگنال اینترنت را به دیش در فضا ارسال و سپس آن را برای متقاضی ارسال می کند. هر بار درخواستی داده می شود (باز شدن صفحه جدید، دانلود کردن، ایمیل فرستادن و …) به دیش در فضا و سپس به مرکز (ISP) می رود. درخواست تکمیا شده سپس از طریق فضا به مودم متقاضی و سپس به رایانه وی ارسال می شود. تنها دلیلی که ممکن است از اینترنت ماهواره ای استفاده کنید این است که در منطقه ای زندگی می کنید که سایر گزینه های اینترنت مانند کابل یا DSL در دسترس نیست به غیر از این دلیل موجهی برای استفاده از اینترنت ماهواره ای وجود ندارد.
ابتکار Starlink یک پروژه اینترنت ماهواره ای بلند پروازانه است که توسط مالک اسپیس ایکس تامین می شود. او قصد دارد تا سال 2027 به بیش از سه میلیارد نفر در سراسر دنیا دسترسی به اینترنت بدهد. کسانی که به طور عمده در مناطق دور افتاده زندگی می کنند یا به هر دلیلی در دسترسی به اینترنت در سراسر جهان مشکل دارند از جمله مشتریان اصلی پروژه هستند.
استارلینک به طور رسمی در سال 2015 معرفی شد و هدف آن ارائه پوشش اینترنتی گسترده در با پرتاب هزاران ماهواره کوچک به مدار پایین زمین در ترکیب با گیرنده های روی زمین است. اینترنت استارلینک از طریق دیش های ماهواره ای در دسترس مردم عادی قرار خواهد گرفت.
در حال حاضر تعداد ماهواره های استارلینک به بیش از 2000 ماهواره رسیده است. تا کنون بیش از 10 هزار نفر برای استفاده از استارلینک درخواست داده اند. در حالی که پیش فروش اینترنت ماهواره ای استارلینک همچنان ادامه دارد اسپیس ایکس نسل دوم دیش اینترنت ماهواره ای خود را نیز عرضه کرده و حتی ممکن است استفاده از اینترنت ماهواره ای خود را برای مسافران هواپیماهای مسافربری نیز امکان پذیر کند؟!
استارلینک ادعا می کند در همه هفت قاره در دسترس است. در سپتامبر 2022 بنیاد ملی علوم ایالات متحده اعلام کرد در حال آزمایش و بررسی سرویس قطبی استارلینک در قطب جنوب است اما در نقشه رسمی پوشش استارلینک در همه قاره ها به جز چند کشور ظاهر شده، به عنوان مثال شمال کانادا، نروژ، سوئد، سراسر فنلاند و ایسلند، قاره آفریقا، بخش زیادی از آمریکای جنوبی و قاره آسیا هنوز اتصال استارلینک ندارند. کشورهای تحت پوشش در حال حاضر شامل آمریکا، کانادا، انگلستان، فرانسه، آلمان، هلند، بلژیک، سوئیس، دانمارک، پرتغال، استرالیا و نیوزلند می شود.
استفاده از اینترنت استارلینک به عنوان اینترنت خانگی امکان پذیر است و محدودیت سایر روش های ارائه سرویس اینترنت را ندارد و می تواند به راحتی برای ارائه اینترنت پرسرعت به مناطقی که به اینترنت پایدار دسترسی ندارند یا کاملا از آن محروم هستند استفاده شود.
برای بهره مندی از اینترنت ماهواره ای نیازی به استفاده از خط تلفن نیست و تنها وسیله لازم برای استفاده از اینترنت ماهواره ای یک ترمینال کوچک یا همان دیش ماهواره برای دریافت سیگنال های ماهواره ها و انتقال آن ها به مودم است.
در حال حاضر استارلینک تنها در نقاط خاصی از آمریکا و کانادا قابل استفاده است و سرعت این اینترنت ماهواره ای در اکثر نقاط بین 50 تا 150 مگابایت در ثانیه و پینگ آن 20 تا 40 میلی ثانیه خواهد بود. قرار است سرعت این اینترنت ماهواره ای دو برابر شود و به 300 مگابایت بر ثانیه برسد.
از جمله معایب اینترنت ماهواره ای استارلینک هزینه بسیار زیاد خرید و نصب تجهیزات و اشتراک اینترنت است که با ادعای آن مبنی بر در دسترس قرار گرفتن برای کاربران مناطق محروم در تضاد است.
برای استفاده از اینترنت استارلینک باید تجهیزاتی در حدود 600 دلار خریداری کرد و استارلینک قصد دارد سرویس ویژه خود را نیز با سرعت دانلود 150 تا 500 مگابایت با حق اشتراک ماهانه 500 و هزینه 2500 دلاری برای خرید تجهیزات نیز راه اندازی کند.
گزارش های منتشر شده از سوی منابع معتبر مثل مجله فست کمپانی و CNBC نشان دهنده رضایت مردم از اینترنت ماهواره ای استارلینک است، البته استارلینک به صراحت اعلام کرده است که احتمال قطع کامل اینترنت در زمان اجرای آزمایشی پروژه وجود دارد، همچنین تا کنون چندین مورد اختلال این سرویس اینترنت ماهواره ای گزارش شده است.
مختل شدن عملکرد اینترنت ماهواره ای در شرایط بد آب و هوایی یکی از نقاط ضعف اساسی آن است. در هنگام بارش برف در صورتی که حجم برف در حال بارش زیاد نباشد و برف روی سطوح در حال آب شدن باشد ترمینال گیرنده می تواند امواج را بدون مشکل دریافت کند. اما چنانچه افزایش ارتفاع برف باعث ایجاد مانع در مقابل ترمینال شود روند ارسال و دریافت سیگنال ها مختل می شود.
یکی از موانع اصلی برای ایرانیانی که میخواهند از اینترنت استارلینک استفاده کنند آمریکایی بودن این ابزار است. از آنجا که این شرکت در ایالات متحده آمریکا ثبت شده باید از تحریم های ایالات متحده پیروی کند و ایلان ماسک مدیر عامل اینترنت ماهواره ای اسپیس ایکس دوشنبه 28 شهریور 1401 گفت این شرکت برای ارائه خدمات پهنای باند ماهواره ای استارلینک در ایران درخواست معافیت از تحریم ها علیه ایران را خواهد کرد.
اگرچه ایالات متحده با درخواست فوری رفع تحریم برای ارائه خدمات اینترنت ماهواره ای به ایرانیان موافقت کرده اما تحریم تنها مانع استفاده از این ابزار نیست. بلکه مشکلات انتقال پول، ارائه مجوز از سمت دولت، انتقال تجهیرات و هزینه بالای آن هنوز پابرجاست. ماسک این درخواست را در پی قطعی و اختلال اینترنت سراسری در ایران به دلیل ایجاد ناآرامی ها بیان کرد. بعد از آنکه برخی در توئیتر از ماسک خواستند ایستگاه های اینترنتی مبتنی بر ماهواره را در ایران هم ارائه دهد. در پی این درخواست ماسک قانون گذاران کنگره ایالات متحده آمریکا در نامه ای به جانت یلن وزیر خزانه داری ایالات متحده نوشتند اگر چنین درخواستی برای شما ارسال شد به سرعت آن را تایید کنید آن ها همچنین از خزانه داری خواستند سیاست های خود را برای تقویت دسترسی به ارتباطات در کشور تحریم شده روشن کند.
به این ترتیب وزارت خزانه داری آمریکا اجازه ارسال برخی تجهیزات اینترنتی ماهواره ای را به ایران صادر کرد. دفتر کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری OFAC در بیانیه ای اعلام کرد: مجوز صادرات سخت افزار، نرم افزار و خدمات مرتبط با ارتباطات از طریق اینترنت به ایران از جمله برخی خدمات اتصال اینترنت و پایانه های ماهواره ای مسکونی مجاز را صادر می کند.
همچنین در این بیانیه آمده است: برای هرگونه صادراتی که تحت مجوزهای موجود نباشد، OFAC از درخواست مجوزهای خاص برای مجوز فعالیت های حمایت از آزادی اینترنت در ایران استقبال می کند.
در یک جمع بندی کلی می توان اینطور اظهار داشت که در حال حاضر در کشورمان مشکلات کسب مجوز، هزینه بالا، تهیه تجهیزات لازم و امکان انتقال پول از موانع اصلی استفاده از اینترنت ماهواره ای استارلینک است.
*مجموعه دلتافیکس با تکیه بر دانش فنی و تجربه ی بالا و هم چنین تضمین استفاده از قطعات اصلی و اورجینال در تعمیر موبایل ، تعمیر تبلت و تعمیر لپتاپ در کمترین زمان ممکن اقدام به ارائه ی خدمات مینماید.
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به دلتافیکس می باشد.
طراحی، توسعه و سئو در آژانس بهسون